tetiana-shyshkina-GjpxfnMOPcA-unsplash

Söka lägenhet

För att kunna söka en lägenhet hos Östhammarshem behöver du registrera dig som bostadssökande via vår hemsida.

Flytta till oss

Så snart du registrerat dig kan du anmäla ditt intresse för de lägenheter som är publicerade på hemsidan.

Kösystemet

Från det att du registrerat dig som sökande får du en köpoäng per dag du står i bostadskö. Av den anledningen är det bra att registrera dig som sökande, även om du i nuläget inte har ett behov av lägenhet.

Antalet köpoäng du har avgör vilken plats du hamnar på, i samband med att du intresseanmäler på en lägenhet.
För att behålla dina köpoäng måste du logga in på "Mina Sidor" minst en gång per år. Det skickas ut påminnelse per mail, ca 1,5 månad innan det sista datumet. Om du ändå inte loggar in innan utsatt datum kommer dina köpoäng att raderas. Ditt konto ligger kvar i en månad därefter, men för att vara aktiv och samla köpoäng måste du återaktivera dig i de bostadsköer som är aktuella för dig. Loggar du inte in inom en månad från inaktivitetsdatumet kommer din profil raderas i sin helhet. Önskar du därefter stå i bostadskö behöver du skapa ett nytt konto hos oss. 

Det är en kö som gäller för samtliga lägenheter. Seniorbostäder är endast möjliga att söka för dig som är 65 år eller äldre och för trygghetsbostäder gäller att du ska ha fyllt 70 år för att kunna bli aktuell för en lägenhet. 

Efter det att en lägenhet avpublicerats från hemsidan och ansökningstiden har löpt ut, skickas det automatiskt ut ett visningserbjudande till de fem personer som har flest köpoäng. Det är endast köpoängen som avgör om du berättigas visning eller inte - kontrollen sker senare. Du kontaktar själv den som står angiven som visningsperson för att boka tid för din visning. Tänk på att det ska ske inom den tidsfrist som är angiven i visningsinformationen. 

När visningsperioden löpt ut tänds svarsalternativen upp på "Mina Sidor". Det har nu blivit dags att meddela om du är fortsatt intresserad eller inte - detta har du två dagar på dig att göra. Tackar du nej stannar processen för dig här.
Tackar du ja uppmanas du fylla i din sökandeprofil. För att du ska kunna bli aktuell för avtal måste sökandeprofilen vara komplett ifylld innan det sista svarsdatumet. Är den inte det kommer det automatiskt räknas som att du inte svarat i tid och du kan inte längre bli aktuell för avtal. 

När du tackat ja, och fyllt i din sökandeprofil i sin helhet, skjuts processen över till kontroll-steget. Här görs sedvanlig kreditkontroll samt kontroll av uppgifterna i sökandeprofilen. Kontroll görs av den med högst köpoäng av de som tackat ja till lägenheten. Är allt godkänt erbjuds man avtal. Är det något som inte är godkänt avslås man avtal och processen går vidare med nästa person på tur. 

Föreligger det betalningsanmärkningar, skulder eller misskött relation till hyresvärd kan det komma att läggas en spärr på ditt konto. Denna spärr hindrar dig från att söka lägenheter framgent, då du inte kan bli aktuell för avtal. Sker detta och du har frågor, tveka inte att kontakta oss. 

Du kan som mest ha fem (5) gällande intresseanmälningar samtidigt. Du kan som mest tacka nej till 3 stycken erbjudanden inom loppet av sex (6) månader, innan det läggs en intresseanmälningsspärr på ditt konto. Denna spärr hindrar dig från att söka lägenheter hos oss de kommande sex (6) månaderna. Köpoängen påverkas inte av spärren, dem fortsätter räknas på ditt konto. Det är endast vid inaktivitet och avtalstecknande som köpoängen nollställs. 

"Mina Sidor" använder mobilt bank-id eller e-postadress med lösenord som inloggningsalternativ. Har du problem med din inloggning, kontakta oss så hjälper vi dig vidare.
Det skickas inga brev via post, vilket gör att det är viktigt att man har en e-postadress registrerad. Detta för att kunna få bevakningsinformation samt information i de olika steg av uthyrningsprocessen som man går igenom när man sökt en lägenhet. 

För att underlätta uthyrningsprocessen, för både dig och oss, är det viktigt att att regelbundet se över dina kontaktuppgifter. Kontrollera att både adress och telefonnummer är korrekta. Din sökandeprofil behöver också uppdateras, med jämna mellanrum, men detta påminns du om när du blir aktuell för avtal om det är så att det var ett tag sen du fyllde i den. 

För de som redan är hyresgäster hos oss gäller samma rutin som för sökande, om man önskar byta lägenhet. Man registrerar sig som sökande och aktiverar sig i de köer som är aktuella för en. När man sedan anmäler sitt intresse på en lägenhet, konkurrerar man om den på lika villkor som övriga sökande där det primärt är köpoängen som styr tilldelningen av lägenheten. 

Visar det sig att inflyttning ligger nära i tid och man tackar ja till erbjudandet får man räkna med att betala dubbel hyra, hyra för sin nuvarande lägenhet samt den nya lägenheten, i fjorton dagar till en månad. Detta med anledning av att vi ska hinna hantera den lägenhet du lämnar - vad gäller besiktning och tilldelning via uthyrningsprocessen. 

minh-pham-OtXADkUh3-I-unsplash (1)

Har man som befintlig hyresgäst inte tillräckligt med köpoäng finns även möjligheten att ansöka om ett direktbyte. Man finner då sin bytespart själv, och ansöker sedan till Östhammarshem om att byta lägenhet med varandra. Man kan inte byta hyresrätt mot bostadsrätt eller äganderätt, det är endast ett byte inom vårt bestånd som är aktuellt. Det får  inte heller förekomma pengautväxling i samband med ett byte.

Det ska finnas godtagbara skäl till bytet så som ekonomiska, utökad/minskad familj, hälsoaspekter eller liknande och ett byte ska alltid godkännas av oss som hyresvärd. Ett krav är också att både bytesparter avser bo stadigvarande i de nya lägenheterna. När bytesansökan inkommit till oss får man räkna med en handläggningstid på tre månader. Inom denna tid kommer båda lägenheterna besiktigas. Uppkommer det kostnader för någon part måste dessa betalas innan bytet godkänns i sin helhet. Har du vidare frågor om direktbyten, kontakta oss. 

hutomo-abrianto-X5BWooeO4Cw-unsplash

Riktlinjer kring trångboddhet

Följande maxantal på boende i en lägenhet:

  • 1 rok – max två personer
  • 2 rok – max tre personer
  • 3 rok – max fyra personer
  • 4 rok – max sex personer
  • 5 rok – max åtta personer

Vad påverkas vid trångboddhet:

  • Ventilation
  • Tvättstugor
  • Badrum
  • Högre belastning på avloppsstammar och vvs.
  • Trapphus
  • Brandväggar/räddningsvägar
  • Förrådsplats
  • Störningar/otrygghet
  • Allmänt högre slitage
  • Högre kostnad för vatten
  • Ur ett barnperspektiv kan det bli problem både med att få ro, vila, sova och att göra läxorna

Utdrag från boverket

Det finns flera sätt att definiera trångboddhet. De kallas ofta trångboddhetsnormer, trots att det snarare rör sig om mått än om normer. Vid norm 2 sätts gränsen för trångboddhet vid högst två personer per rum, exklusive kök och vardagsrum. Norm 3 innebär att det förutom kök och vardagsrum ska finnas möjlighet att ge varje hushållsmedlem ett eget rum, utom makar/partners, som antas dela sovrum.